Total arkitektur
Total:s arkitektverksamhet har sina rötter i en livslång vänskap mellan de två arkitekterna Ulf Snellman och Tore Forsman. Redan som tioåringar blev Snellman och Forsman vänner, de kom senare båda att studera vid Kungliga Tekniska Högskolan och utexaminerades år 1934. Efter examen tog de båda mindre jobb åt varsina håll, samtidigt som de arbetade med gemensamma projekt och tävlingsbidrag på fritiden.
"Vi hade en del småjobb, som vi roade oss med hemma hos varann på kvällarna. Den kvällstid, som inte gick åt till de små privatjobben, användes till ett flitigt tävlande."
– Tore Forsman 1982
Bland de första uppdragen finns en serie typstugor av olika storlekar för Svenska Scoutförbundet, som speglar en tro på att sundhet och hälsa uppnås i mötet mellan människa och natur. Under 1930- och 40-talen utmärkte sig även många uppdrag inom banksektorn, ofta omfattande omvandlingar.
Tung, förlegad och överdekorerad inredning ersattes av moderna, ljusa och funktionella miljöer. Ett exempel på detta är inredningsuppdraget i Falun, ett helhetsuppdrag som omfattande alla möbler och textilier, inklusive klockan i banksalen. Färdiga produkter fanns inte att köpa utan tillverkades efter ritning.
Hela 1940-talet kom att präglas av kriget. För Forsman och Snellman innebar första halvan av 40-talet att flera privata villor ritades och byggdes. Bland andra uppdrag finns det nya kommunhuset åt nybildade Sollentuna köping, som invigdes 1946.
Mellan 1937 och 1947, med undantag för vännernas tid i försvaret, drevs verksamheten parallellt med arbetet på KF arkitektkontor. Tävlingsdeltagandet gav till slut utdelning när de vann en tävling om två centrala kvarter i Nässjö vilket ledde till att kontoret började drivas på heltid.
Tävlingsvinsten i Nässjö blev startskottet fören rad uppdrag runt om i landet. 1950-talet var en expansiv tid i svenskekonomi med växande städer och nya arbetstillfällen. Denna expansion ledde till många uppdrag inom stadsplanering, särskilt med den nya sociala bostadspolitiken och ökat kommunalt inflytande.
Kontoret arbetade nu från första skiss till färdig byggnad via stadsplan och projektering. I flera områden har kontoret senare återkommit för renoveringsuppdrag.
Miljonprogrammet blev kulmen på femtio årsbyggande och utveckling. Av de fem miljoner bostäder som finns i Sverige byggdes tjugo procent under tio år. Förutom bostäder inkluderade projekten ofta integrerade samhällsfunktioner och lokala centrum. Kontorets största projektunder dessa år var den nya stadsdelen Fisksätra i Nacka med 2500 lägenheter, skola med sporthall, daghem, lokalcentrum med butiker, bibliotek och en kyrka, färdigbyggd 1974.
När miljonprogrammets utbyggnad avslutades i mitten av1970-talet, skiftade fokus till andra samhällsnyttiga funktioner. Kontorets första äldreboende, Syréngården, markerade denna övergång.
På 1980-talet genomgick kontoret sin första generationsväxling med nytt namn, FRS arkitektkontor. Tyngdpunkten skiftade mot kommersiella uppdrag som Apoteksbolagets nya huvudkontor och laboratorium, utbyggnad av Tyresö Centrum och ombyggnad av kontorskvarter i innerstaden.
Kritiken mot miljonprogrammets bebyggelse växte mot slutet av 1980-talet och FRS tog sig an sitt första stora transformationsprojekt: ombyggnaden av Granängsringen i Tyresö, presenterad i nr 5 av Arkitektur 1992. Olof Hultin skrev:
”Nu är Granängsringen återuppståndet ur ett djupt förfall, och det synliga resultatet tilltalar... Åtgärderna som vidtagits förefaller också rimligt avpassade – vilket inte kan sägas gälla andra 60-tals områden där meningslös kosmetika kostat miljoner.”
Denna beskrivning av problem och lösningar känns igen som återkommande teman i liknande bebyggelse idag.
Behovet av kompetens inom ombyggnad och renovering av befintlig bebyggelse växte och blev under en tioårsperiod kontorets huvudsakliga sysselsättning. Det måttliga byggandet under 1990-talet följdes av ett ökat intresse för att åter bygga. Två flerbostadshus, ett äldreboende och en kyrka färdigställdes under 2000-talet.
Samtidigt med ett nytt generationsskifte ökade byggandet stadigt och kontoret utökades med stadsplanerare, landskapsarkitekter och fler arkitekter. För att markera övergången till en ny fas med mer spritt ägande bytte kontoret 2011 namn till Total arkitektur och urbanism.
Under 2010-talet inleddes en hektisk period med en het marknad för bostadsbyggande. Det kom väl till pass att kunna arbeta i alla skalor och skeden På fastigheter där kontoret bidragit till detaljplanerna och arbetat med projekt under lång tid, växte nya byggnader upp och ett nytt bidrag till vår gemensamma framtid tog form.
Gestaltning
Gestaltningskoncept
Programhandlingar
Systemhandlingar
Förfrågningsunderlag
Bygglov
Bygghandling
Relationshandling
3D-printade fysiska modeller
Markanvisningstävlingar
Analys
Stadsbildsanalys
Stadsrumsanalys
Programskrivning
Dialog och workshops
Hållbarhetsdialog
Konceptutveckling (utifrån designdrivna metoder)
Kreativa workshops
Brukarmedverkan/brukarinvolvering
Rådgivning
Potentialanalys för fastigheter
Utvecklingsstrategier för fastigheter
Markanvisningsbedömning
Hållbarhetsmålsättning för projekt
Erfarenhetsåterföring
Föreläsningar
Kommunikation
Renderade perspektivbilder
Kommunikationsmaterial
Säljmaterial
Pressmeddelanden